Logo Sosiale medier

Fronten | Om oss | Kulturarv | Opplevelser | Innovasjon | Utdanning | Ja vi KAN!

 
Kjeller Aerodrome
 

Opplevelser for livet … for små og store!

 

Flydagene/Kjeller Airshow er vårens vakreste eventyr! Arrangør er Veteranflygruppen i NRFK i samarbeid med Kjeller Flyhistoriske Forening (KFF) og resten av flymiljøet i Småflyhavna.

Liten og stor, gammel og ung ønskes hvert år velkommen til fantastiske flydager som er gratis for publikum! Store besøkstall vitner om en stor interesse for norsk luftfart.

Kjeller kan by på unike opplevelser hele året. Flyplassen utgjør en verdifull infrastruktur i samferdselsnorge. Over en fjerdedel av alle småflypiloter i Norge har base på Kjeller, som er et samlingspunkt for flyinteresserte på hele Østlandet.

På Kjeller kan ideer og drømmer bokstavelig ta av. Flyplassen byr på inspirasjon og flyglede.

Kjeller er verdens eldste flybase. To flybataljoner på Kjeller var oppsatt med speider-, bombe- og jagervinger på 1920- og 1930-tallet, lokalisert ved Den ytre flyveplass, samme sted hvor Småflyhavna er lokalisert i dag.

Roald Amundsen den første flyeleven på Kjeller og fikk 11. juni 1914 internasjonalt flysertifikat (kalt ‘patent’) nummer 1 her til lands.

10 år etter krigens slutt i 1945 startet den sivile flyaktiviteten opp da Nedre Romerike Flyklubb (NRFK) ble etablert.

Det startet med en enkel hangar og en Moelven-brakke. Samme hangaren eksisterer i dag og er etterhvert forlenget til en lang hangarrekke. Brakka er byttet ut med en rød klubbhytte, som står midt i Småflyhavna.

I 2015 feiret NRFK 60-årsjubileum. Den eldste flyklubben på Kjeller har vokst kraftig og er i dag landets største.

Rundt 1000 piloter er tilknyttet flyklubbene på Kjeller, som er base for over 100 fly, deriblant en stor samling veteranfly som kan oppleves i Småflyhavna.

Oslo flyveklubb er en av landets eldste og kunne 12. mars 2016 feire 80-årsjubileum. OFK ble stiftet i 1936 og flyttet til Kjeller da Fornebu ble nedlagt i 1998.

Kjeller Aerodrome er størst i Nord-Europa innen PPL-A-utdanning og utsjekk av piloter innen småfly, halehjulsfly, veteranfly, experimental og akrofly.

Instruktører i aerobatics på Kjeller er mentorer også for andre akromiljøer i Norge, Sverige og Danmark.

Flyklubbene på Kjeller har et omfattende utdanningstilbud for piloter. I september 2015 landet Luftfartsskolen (LFS) på Kjeller. I allianse med Scandinavian Aviation Academy (SAA) i Sverige utvider Luftfartsskolen stadig utdanningstilbudet.

Jagerflypiloter som ble utdannet ved Hærens flyvevæsen på Kjeller på 1930-tallet, deltok i luftkampene og forsvaret av landet i morgentimene 9. april 1940 og utover våren.

Mange piloter fra Kjeller, blant andre Wilhelm Mohr og Ole Reistad, reiste til Little Norway i Canada og fortsatte i kampene under 2. verdenskrig fra den norske basen på North Weald i England.

 

 

FLICKR.com

Se bilder fra Kjeller Aerodrome på Flickr.

Bildet over viser Lars Ness i P-51D Mustang «The Shark» 44-73877 GA-S som gjestet Kjeller, Sola og Notodden i månedsskiftet august/september 2015. I bakgrunnen ses John Dodd fra Boultbee Flight Academy i Goodwood Aerodrome i England, som fløy GA-S til Kjeller, og nyoppbygde Piper Cub L-4J Grashopper LN-MAV.

 

Vi trenger FLERE flyplasser
i framtiden, ikke færre!

Bli medlem i Urban Sky

Copyright 20©23

Avinor har som mål at norsk luftfart
skal bli 100% ELEKTRISK innen 2040

STØTT DIN LOKALE FLYPLASS

Copyright 20©23